Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 28/03/2024

Transportlīdzekļa vadīšanas reibumā un ar narkotisko vielu nelikumīgu apriti saistītu noziedzīgu nodarījumu skaita pieaugums – satraucoša tendence

 

Pieaug noziedzīgu nodarījumu par transportlīdzekļa vadīšanu apreibinošu vielu ietekmē skaits

Ik dienu interneta portālos varam lasīt informāciju par aizturētiem dzērājšoferiem. To, ka statistika saglabājas slikta, diemžēl apliecina arī prokuratūras dati – sēšanās pie auto stūres apreibinošu vielu ietekmē pēdējos trīs gadus nemainīgi ir tas noziedzīgais nodarījums, par kuru prokuratūrā tiek pabeigts visvairāk kriminālprocesu.

2023. gads bija pirmais gads, kad saskaņā ar grozījumiem Krimināllikumā (turpmāk – KL) par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola ietekmē pie kriminālatbildības sauktas arī personas, kurām ir atbilstošas kategorijas transportlīdzekļa vadīšanas tiesības, ja viņu izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 1,5 promiles, par ko iepriekš bija paredzēta administratīvā atbildība. Minēto KL grozījumu ietekmē 2023. gadā ievērojami audzis tādu kriminālprocesu skaits, kuros apsūdzības celtas par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko un citu apbreibinošu vielu ietekmē. Vienlaikus tas arī ļauj izdarīt skumju secinājumu, ka bargāki sodi tomēr nav atturējuši cilvēkus no sēšanās pie auto stūres apreibinošu vielu ietekmē.

2023. gadā valstī par transportlīdzekļa vadīšanu apreibinošu vielu ietekmē (KL 262. pants) kopumā uzsākti 2773 kriminālprocesi, bet pabeigti 2533 kriminālprocesi, kas ir attiecīgi par 719 uzsāktiem un 720 pabeigtiem kriminālprocesiem vairāk nekā 2022. gadā. Nedaudz sarucis tādu noziedzīgu nodarījumu skaits, par kuriem atbildība paredzēta KL 262.1 pantā, t. i., par atteikšanos no alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko un citu apreibinošu vielu ietekmes pārbaudes un ceļu satiksmes negadījuma vietas atstāšanu.

Ar prokurora priekšrakstu par sodu pabeigtajos kriminālprocesos par KL 262. pantā un 262.pantā paredzētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem 2023. gadā likumpārkāpējiem piemēroto naudas sodu kopsumma ir 681 990 eiro un piemēroto sabiedriskā darba stundu kopskaits ir 242 803 stundas. Gan piemēroto naudas sodu kopsumma, gan arī sabiedriskā darba stundu kopskaits 2023. gadā būtiski pieaudzis, kas ir likumsakarīgi, ievērojot uzsākto un pabeigto kriminālprocesu skaita pieaugumu.

Analizējot prokuroru priekšrakstos piemēroto soda veidu un to smaguma tendences pēdējos gados, redzams, ka ar prokurora priekšrakstu piemērotais sods 2023. gadā vidēji kļuvis bargāks. Ja 2021. un 2022. gadā ar prokurora priekšrakstu piemērotā naudas soda vidējais apmērs bijis zem 1900 eiro robežas, tad 2023. gadā tas pārsniedz 2300 eiro.

Lai rastos iespēja novērtēt KL normu piemērošanas ietekmi un tendences kriminālprocesos par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē, tai skaitā saistībā ar iepriekš minētajiem KL grozījumiem par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola ietekmē, uzmanība būtu pievēršama statistikas analīzei turpmākajos gados.

“Transportlīdzekļa vadīšana, atrodoties reibuma stāvoklī, ir vadītāja izvēle un apzināta rīcība, kas bez izņēmumiem katrā gadījumā dzīvi sadala divos posmos: "pirms" un "pēc". Dzīvi "pēc" pavada iegūta sodāmība par tīšu noziegumu, nereti tās dēļ zaudēts darbs, atņemtas tiesības, atņemts auto vai tā vērtības piedziņa, izraisīta negadījuma situācijā tās ir regresa prasības par nodarīto skādi, kompensāciju piedziņa par labu cietušajiem un izpostītas dzīves,” norāda Daudznozaru specializētās prokuratūras prokurors Māris Garjānis.

Satrauc ar narkotisko vielu nelikumīgu apriti saistītu noziedzīgu nodarījumu izplatība

Īpaši pēdējos gados gan nacionālajā, gan arī starptautiskajā mērogā satraukumu raisa ar narkotisko vielu nelikumīgu apriti saistītu noziedzīgu nodarījumu izplatība, tādēļ arī prokuratūra uzmanību pievērš noziedzības apkarošanai šajā jomā.

Pieaugoša negatīva tendence 2023. gadā vērojama KL 253. panta pirmajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā, t. i., narkotisko un psihotropo vielu neatļauta izgatavošana, iegādāšanās, glabāšana, pārvadāšana un pārsūtīšana bez nolūka tās realizēt. Ja par šo noziedzīgo nodarījumu 2022. gadā bija uzsākti 825 kriminālprocesi un pabeigti 466 kriminālprocesi, tad 2023. gadā uzsākti 890 kriminālprocesi un pabeigti 500 kriminālprocesi. Tajā pašā laikā nedaudz samazinājies KL 253.1 pantā paredzēto noziedzīgo nodarījumu, t. i., narkotisko un psihotropo vielu neatļauta izgatavošana, iegādāšanās, glabāšana, pārvadāšana un pārsūtīšana realizācijas nolūkā un neatļauta realizēšana, skaits – uzsākti 439 kriminālprocesi, pabeigti 204 kriminālprocesi (2022. gadā bija uzsākti 450 kriminālprocesi, pabeigti 216 kriminālprocesi). Tāpat samazinājies KL 253.2 pantā paredzēto noziedzīgo nodarījumu, t. i., narkotisko un psihotropo vielu neatļauta iegādāšanās, glabāšana un realizēšana nelielā apmērā un narkotisko un psihotropo vielu neatļauta lietošana, skaits – uzsākti 136 kriminālprocesi, pabeigti 105 kriminālprocesi (2022. gadā bija uzsākts 181 kriminālprocess, pabeigti 130 kriminālprocesi).

Tomēr, neskatoties uz minētajām atsevišķām pozitīvām tendencēm, kopumā secināms, ka ar narkotisko vielu nelikumīgu apriti un lietošanu saistītu noziedzīgo nodarījumu intensitāte saglabājas augsta, tādēļ īpaša uzmanība jāpievērš gan izmeklēšanas iestāžu, gan arī prokuratūras darbības efektivitātei šo noziedzīgo nodarījumu apkarošanā.

Ieva Šomina
Latvijas Republikas prokuratūras
Administratīvā direktora dienesta
Komunikācijas un sabiedrisko attiecību
nodaļas vadītāja
Tālrunis: 67044586
e-pasts: Ieva.Somina@lrp.gov.lv

Atpakaļ