Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 24/01/2024

Par zvejnieku būdas un malkas šķūnīša tīšu nodedzināšanu – brīvības atņemšana uz septiņiem mēnešiem

Attēls: Par zvejnieku būdas un malkas šķūnīša tīšu nodedzināšanu – brīvības atņemšana uz septiņiem mēnešiem

2024. gada 22. janvārī Kurzemes rajona tiesa, izskatot lietu, kurā pie kriminālatbildības saukts vīrietis par svešas mantas tīšu iznīcināšanu un bojāšanu, kas saistīta ar dedzināšanu, pasludināja saīsināto spriedumu, ar kuru atzina apsūdzēto par vainīgu noziedzīgo nodarījumu izdarīšanā un piesprieda viņam brīvības atņemšanu uz septiņiem mēnešiem. Tāpat tiesa lēma no apsūdzētā par labu cietušajiem piedzīt mantiskā kaitējuma kompensāciju 6360 eiro apmērā.

Saskaņā ar apsūdzību 2021. gada 2. oktobra pēcpusdienā Talsu novadā apsūdzētais, būdams alkohola ietekmē, nolēma tīši nodedzināt kādu zvejnieku būdu un malkas šķūnīti. Realizējot savu noziedzīgo nodomu, vīrietis aizdedzināja minētās ēkas, kā rezultātā izcēlās ugunsgrēks, kura laikā zvejnieku būda ar tajā esošajām mantām un malkas šķūnis nodega, kā arī tika bojāta šķūnī glabātā malka. Apsūdzētā noziedzīgo nodarījumu rezultātā cietušajiem tika nodarīts mantisks zaudējums 6360 eiro apmērā.

Apsūdzētajam piespriesto soda veidu un mēru tiesas debatēs lūdza piemērot arī valsts apsūdzības uzturētājs – Ziemeļkurzemes prokuratūras prokurore –, tāpēc ar tiesas piespriesto sodu prokurore ir apmierināta un neplāno lūgt tiesu sagatavot pilnu spriedumu.

Savukārt pārējās procesā iesaistītās personas desmit dienu laikā no saīsinātā sprieduma pasludināšanas dienas var rakstveidā iesniegt tiesai lūgumu par pilna sprieduma sagatavošanu. Ja šāds lūgums tiek iesniegts, tiesa sagatavo pilnu spriedumu, kuru var pārsūdzēt desmit dienu laikā no tā pieejamības dienas.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ