Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 15/04/2024

Par svešas mantas dedzināšanu – brīvības atņemšana uz pusotru gadu

Attēls: Par svešas mantas dedzināšanu – brīvības atņemšana uz pusotru gadu

2024. gada 10. aprīlī Kurzemes rajona tiesa, izskatot lietu, kurā pie kriminālatbildības saukts vīrietis par svešas mantas tīšu iznīcināšanu, kas saistīta ar dedzināšanu, pasludināja saīsināto spriedumu, ar kuru atzina apsūdzēto par vainīgu viņam inkriminēto noziedzīgo nodarījumu izdarīšanā un piesprieda viņam brīvības atņemšanu uz vienu gadu un sešiem mēnešiem.

Saskaņā ar apsūdzību 2023. gada 31. augusta naktī apsūdzētais, greizsirdības motīvu vadīts, būdams alkohola un narkotisko vielu ietekmē, ieradās pie kāda daudzīvokļu nama dzīvokļa Ventspilī, kurā dzīvoja cietusī, un tīši aizdedzināja minētā dzīvokļa ārdurvis. Pēc kāda laika tanī pašā naktī apsūdzētais pie dzīvokļa ieradās atkārtoti un, zinādams, ka pēc iepriekš izraisītā ugunsgrēka seku likvidācijas minētā dzīvokļa ieejas durvis nav aizslēgtas, iegāja dzīvoklī un tīši aizdedzināja tur esošo dīvānu un matraci, kā rezultātā dzīvoklī izcēlās ugunsgrēks.

Apsūdzētais savu vainu viņam inkriminēto noziedzīgo nodarījumu izdarīšanā atzina, izdarīto nožēloja.

Apsūdzētajam piespriesto soda veidu un mēru tiesas debatēs lūdza piemērot arī valsts apsūdzības uzturētājs – Ziemeļkurzemes prokuratūras prokurors –, tāpēc ar tiesas piespriesto sodu prokurors ir apmierināts un neplāno lūgt tiesu sagatavot pilnu spriedumu.

Savukārt pārējās procesā iesaistītās personas desmit dienu laikā no saīsinātā sprieduma pasludināšanas dienas var rakstveidā iesniegt tiesai lūgumu par pilna sprieduma sagatavošanu. Ja šāds lūgums tiek iesniegts, tiesa sagatavo pilnu spriedumu, kuru var pārsūdzēt desmit dienu laikā no tā pieejamības dienas.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ