Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 19/01/2024

Par laupīšanas mēģinājumu un seksuālu vardarbību pret sirmgalvi - brīvības atņemšana uz astoņiem gadiem

Attēls: Par laupīšanas mēģinājumu un seksuālu vardarbību pret sirmgalvi - brīvības atņemšana uz astoņiem gadiem

2024. gada 12. janvārī Kurzemes rajona tiesa, izskatot krimināllietu slēgtā tiesas sēdē, pasludināja saīsināto spriedumu krimināllietā, kurā apsūdzēts vīrietis par vardarbīgiem noziedzīgiem nodarījumiem pret sirmgalvi.

Saskaņā ar apsūdzību vīrietis nolūkā iegūt naudu, atrodoties alkohola ietekmē, iegāja dzīvoklī, zinot, ka tur viena dzīvo sirmgalve. Kad cietusī atbildēja, ka viņai naudas nav, apsūdzētais nolūkā iegūt naudu izteica sievietei draudus un pielietoja pret viņu fizisku vardarbību, kā arī pret sievietes gribu, izsakot draudus, pielietojot vardarbību un izmantojot viņas bezpalīdzības stāvokli, veica ar viņu seksuāla rakstura darbības nolūkā apmierināt savu dzimumtieksmi. 

Kurzemes apgabaltiesa atzina apsūdzēto par vainīgu viņam inkriminēto noziedzīgo nodarījumu izdarīšanā un piemēroja brīvības atņemšanas sodu uz astoņiem gadiem un probācijas uzraudzību uz četriem gadiem. Tāpat tiesa lēma saglabāt apsūdzētajam piemēroto drošības līdzekli – apcietinājumu – līdz spriedums stājas likumīgā spēkā.

Apsūdzētajiem piespriesto soda veidu un mēru tiesas debatēs lūdza piemērot arī valsts apsūdzības uzturētājs – Ziemeļkurzemes prokuratūras prokurore –, tāpēc ar tiesas piespriesto sodu prokurore ir apmierināta un neplāno lūgt tiesu sagatavot pilnu spriedumu.

Savukārt pārējās procesā iesaistītās personas desmit dienu laikā no saīsinātā sprieduma pasludināšanas dienas var rakstveidā iesniegt tiesai lūgumu par pilna sprieduma sagatavošanu. Ja šāds lūgums tiek iesniegts, tiesa sagatavo pilnu spriedumu, kuru var pārsūdzēt desmit dienu laikā no tā pieejamības dienas.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ