Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 09/05/2024

Par amfetamīna neatļautu iegādāšanos, glabāšanu un pārvadāšanu tiesa apsūdzētajam piemēro reālu brīvības atņemšanu

Attēls: Par amfetamīna neatļautu iegādāšanos, glabāšanu un pārvadāšanu tiesa apsūdzētajam piemēro reālu brīvības atņemšanu

2024. gada 3. maijā Kurzemes rajona tiesa izskatīja krimināllietu, kurā pie kriminālatbildības saukts vīrietis par to, ka viņš kopā ar savu dzīvesbiedri, pret kuru kriminālprocess izdalīts atsevišķā lietvedībā, personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās neatļauti iegādājās, glabāja un pārvadāja bez nolūka realizēt vairāk nekā 8,5 gramus un 3,6 ml psihotropās vielas – amfetamīna –, kas ir ļoti bīstama psihotropā viela, kuru atļauts izmantot tikai medicīniskiem un zinātniskiem mērķiem, un pasludināja saīsināto spriedumu, ar kuru atzina apsūdzēto par vainīgu minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un piesprieda viņam reālu brīvības atņemšanu uz trīs gadiem un diviem mēnešiem.

Saskaņā ar pirmstiesas procesā iegūtajiem pierādījumiem un apsūdzībā norādīto apsūdzētais kopā ar savu dzīvesbiedri bez realizācijas nolūka neatļauti iegādājās iepriekš minētās psihotropās vielas, kuras, iepakotas polimēra maisiņos un polimēra šļircēs, glabāja savā dzīvesvietā Talsos, līdz tās atrada un izņēma Valsts policijas darbinieki. Tāpat daļu no minētajām psihotropajām vielām apsūdzētais pārvadāja, glabājot tās apģērba kabatās.

Vīrietis iepriekš bija sodīts par zādzību izdarīšanu un šo noziedzīgo nodarījumu viņš izdarīja nedzēstas sodāmības laikā pēc brīvības atņemšanas soda izciešanas.

Prokuratūra norāda, ka minēto psihotropo vielu nelegāla aprite un ļaunprātīga to lietošana apdraud ne tikai personas veselību, bet arī vispārējo drošību un sabiedrisko kartību.

Ziemeļkurzemes prokuratūras prokurors ir gandarīts par šādu tiesas nolēmumu un neplāno lūgt sagatavot pilnu spriedumu, jo apsūdzētajam tika piespriests tāds soda veids un mērs, ko tiesas debatēs lūdza valsts apsūdzības uzturētājs.

Pārējās procesā iesaistītās personas desmit dienu laikā no saīsinātā sprieduma pasludināšanas dienas var rakstveidā iesniegt tiesai lūgumu par pilna sprieduma sagatavošanu. Ja šāds lūgums tiek iesniegts, tiesa sagatavo pilnu spriedumu, kuru var pārsūdzēt desmit dienu laikā no tā pieejamības dienas.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ