Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 08/03/2024

Pakistānas pilsonim par to, ka nelikumīgi pārvietoja pāri valsts robežai lielu personu skaitu, – reāla brīvības atņemšana uz sešiem gadiem

Attēls: Pakistānas pilsonim par to, ka nelikumīgi pārvietoja pāri valsts robežai lielu personu skaitu, – reāla brīvības atņemšana uz sešiem gadiem

2024. gada 6. martā Latgales rajona tiesa, izskatot krimināllietu, kurā apsūdzēts kāds Pakistānas Islāma Republikas pilsonis par to, ka mantkārīgā nolūkā apzināti pārvietoja pāri valsts robežai deviņpadsmit Tuvo Austrumu nelegālos migrantus, pasludināja saīsināto spriedumu, ar kuru atzina apsūdzēto par vainīgu minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un piesprieda viņam reālu brīvības atņemšanu uz sešiem gadiem un vienu mēnesi, kā arī piemēroja papildsodu – izraidīt viņu no Latvijas Republikas pēc brīvības atņemšanas soda izciešanas, nosakot ieceļošanas aizliegumu uz septiņiem gadiem. Tāpat tiesa saglabāja apsūdzētajam piemēroto drošības līdzekli – apcietinājumu – līdz spriedums stājas likumīgā spēkā.

Apsūdzētais, kurš, visticamāk, ir kāda noziedzīga grupējuma darbonis, bez ceļošanai derīgiem dokumentiem nelikumīgi no Itālijas nokļuva Latvijā, konkrēti, Daugavpilī. Pēc tam viņš nelikumīgi nokļuva Baltkrievijas Republikā, no kurienes kopā ar divpadsmit Indijas Republikas pilsoņiem un septiņiem Afganistānas Republikas pilsoņiem bez derīgām vīzām un uzturēšanās atļaujām, apzināti kājām šķērsojot izveidotās robežšķērsošanas vietas un ignorējot robežšķērsošanu aizliedzošās zīmes, nelikumīgi nonāca Latvijas Republikas teritorijā. Apsūdzētais, migrantiem rādot kustības virzienu, veda tos sev līdzi, veiksmīgi apejot robežšķērsošanas lieguma vietas. Apsūdzētā darbības, kuras viņš veica mantkārīgā nolūkā, pārtrauca Valsts robežsardzes darbinieki. Pieņemams, ka apsūdzētais šādas noziedzīgas darbības bija plānojis darīt ilgstoši un vairākkārtīgi.

Procesā iesaistītās personas desmit dienu laikā no saīsinātā sprieduma pasludināšanas dienas var rakstveidā iesniegt tiesai lūgumu par pilna sprieduma sagatavošanu. Ja šāds lūgums tiek iesniegts, tiesa sagatavo pilnu spriedumu, kuru var pārsūdzēt desmit dienu laikā no tā pieejamības dienas.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ