Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 18/04/2024

Karš Ukrainā: turpinās cīņa pret Krievijas agresiju

Attēls: Karš Ukrainā: turpinās cīņa pret Krievijas agresiju

Kopš Krievija sāka plaša mēroga iebrukumu Ukrainā, tiesībsargi reģistrējuši vairāk nekā 125 tūkstošus kara noziegumu, no tiem vairāk nekā 12 tūkstoši ir saistīti ar noziegumiem pret civiliedzīvotājiem, informēja Ukrainas Ģenerālprokuratūra.

Kara noziegumu statistika līdz 2024.gada 31.martam:

  • 125 132 kara noziegumi;
  • 155 904 civilās infrastruktūras objekti izpostīti vai sabojāti;
  • 12 087 civiliedzīvotāji nogalināti, starp viņiem 537 bērni.

2024.gada 5.martā Briselē Ukrainas ģenerālprokurors Andrijs Kostins (Андрій Костін) piedalījās Eiropas Savienības (ES) Tieslietu un iekšlietu ministru padomes sanāksmē, kur klātesoši bija ES tieslietu komisārs Didjē Reinders (Didier Reynders) un Eiropas valstu tieslietu ministri. Sanāksmē apsprieda Ukrainā panākto progresu cilvēktiesību stiprināšanā un aizsardzībā.

Ukrainas ģenerālprokurors A. Kostins akcentēja Ukrainas apņemšanos nodrošināt atbilstību augstākajiem Eiropas standartiem, kas nepieciešami kas nepieciešami savstarpējai sadarbībai tiesiskās palīdzības nodrošināšanai un izdošanas jautājumiem. Viņa galvenais mērķis ir nodrošināt, lai visi noziedzīgo nodarījumu izdarītāji tiek saukti pie atbildības.

Ukrainas Ģenerālprokuratūra ziņo, ka Ukrainā turpinās Krievijas agresija un notiek plaša mēroga iebrukums, kas izraisa postījumus civilās infrastruktūras objektos un daudz cilvēku zaudē savas dzīvības. Ģenerālprokurora A. Kostina teiktais apliecina, ka Krievijas rīcībā ir novērojamas skaidras genocīda pazīmes, cenšoties iznīcināt ne tikai cilvēku nākotni, bet arī Ukrainas kultūras mantojumu. Tādēļ Ukraina veic visas nepieciešamās darbības, lai prasītu Krievijas atbildību par visiem noziegumiem, kas paveikti šajā karā.

Tāpat Ukrainas ģenerālprokurors A. Kostins viesojās darba vizītē Vašingtonā, kur tika apspriesta sadarbība ar Amerikas Savienoto Valstu ģenerālprokuroru Meriku Garlendu (Merrick Garland), koncentrējoties uz kara noziegumu izmeklēšanu, likuma izpildes iestāžu kapacitātes stiprināšanu un korupcijas un starptautisko noziedzīgo grupējumu apkarošanu. Šāda starptautiska sadarbība ir būtiska, lai efektīvi risinātu korupcijas problēmas un nodrošinātu tiesiskuma ievērošanu.

Plašāka informācija (angļu valodā).

Informācija un attēls: Ukrainas Ģenerālprokuratūra

Atpakaļ