Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 17/11/2023

Tiesās vīrieti par izvarošanu un seksuālu vardarbību pret savas paziņas meitu, kura nav sasniegusi sešpadsmit gadu vecumu un meitenes māti - par šo darbību atbalstīšanu

Attēls: Tiesās vīrieti par izvarošanu un seksuālu vardarbību pret savas paziņas meitu, kura nav sasniegusi sešpadsmit gadu vecumu un meitenes māti - par šo darbību atbalstīšanu

Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore tiesai nodeva krimināllietu, kurā apsūdzēts vīrietis par dzimumtieksmes apmierināšanu pretdabiskā veidā ar savas paziņas meitu, kura nav sasniegusi sešpadsmit gadu vecumu, izmantojot cietušās uzticību viņam un autoritāti. Turklāt apsūdzētais meiteni arī izvaroja. Tāpat lietā pie kriminālatbildības saukta cietušās meitenes māte, kura atbalstīja apsūdzētā vīrieša noziedzīgos nodarījumus.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai apsūdzētā sieviete pastāvīgi iegalvoja savai mazgadīgajai meitai, ka viņai būs jāveido attiecības ar apsūdzēto vīrieti, jo nevienam citam meitene nebūšot vajadzīga. Cietusī meitene, būdama materiāli un emocionāli atkarīga no mātes, kā arī mātes pielietotās fiziskās un emocionālās vardarbības dēļ, kas izpaudās meitenes fiziskā iespaidošanā, necenzētu vārdu apsaukāšanā, raušanā aiz matiem, paklausīja viņas teiktajam un sāka apsūdzēto vīrieti uztvert par uzticības personu un autoritāti. Cietusī meitene savas mazgadības un vecuma psiholoģisko īpatnību dēļ nevarēja saprast mātes apgalvotā nozīmi, kā arī nevarēja nodrošināt sev aizsardzību, jo atradās bezpalīdzības stāvoklī, proti, viņa sava mazgadīgā vecuma dēļ neapzinājās ar viņu veikto darbību patieso raksturu un nozīmi.

Apsūdzētais vīrietis vairāku gadu garumā satikās ar mazgadīgo meiteni un, izmantojot meitenes bezpalīdzības stāvokli, vairākkārtīgi veica ar meiteni seksuāla rakstura darbības un apmierināja savu dzimumtieksmi pretdabiskā veidā, ko zināja un atbalstīja arī meitenes māte. Turklāt apsūdzētais meiteni arī izvaroja.

Apsūdzētā vīrieša prettiesisko darbību rezultātā tika apdraudēta cietušās meitenes dzimumneaizskaramība, tikumība un normāla fiziskā un garīgā attīstība.

Lieta izskatīšanai nodota Rīgas pilsētas tiesai.

 

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ