Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 27/10/2023

Tiesai nodota krimināllieta par izdarītu krāpšanu vairāk nekā miljons eiro apmērā

Attēls: Tiesai nodota krimināllieta par izdarītu krāpšanu vairāk nekā miljons eiro apmērā

2023. gada 11. oktobrī Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors tiesai nosūtījis krimināllietu, kurā apsūdzētas divas personas par to, ka personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās izdarīja krāpšanu lielā apmērā, t.i., svešas mantas iegūšanu ar viltu, un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā.

Saskaņā ar apsūdzību viena no apsūdzētājām personām, būdama SIA vienīgā valdes locekle, rīkojoties kā SIA likumīgā pārstāve, ar AS ”Parex Banka” noslēdza aizdevuma līgumu par 32 000 000 eiro aizdevumu daudzstāvu daudzfunkcionālās mājas būvniecībai. Būvniecības procesa laikā apsūdzētajai SIA amatpersonai, apzinoties, ka SIA nespēs izpildīt uzņemtās saistības pret banku un ka SIA kļūs maksātnespējīgs, radās noziedzīgs nodoms ar viltu iegūt SIA piederošo mantu.

Lai īstenotu noziedzīgo nodomu, abas apsūdzētās personas savstarpēji vienojās un sadalīja pienākumus, proti, viena no apsūdzētajām personām apņēmās pārstāvēt dažādus viņas kontrolē esošus uzņēmumus un pieteikt šo uzņēmumu labā neatbilstošus kreditoru prasījumus pret SIA, savukārt SIA amatpersona apņēmās šos saturiski viltotos prasījumus apstiprināt un neatklāt citām personām to maldinošo raksturu.

Apsūdzētās personas viņām inkriminēto noziedzīgo darbību rezultātā no uzņēmumiem izkrāpa 1 221 418,54 eiro un tos legalizēja, iegādājoties nekustamo īpašumu Rīgā. 

Lieta izskatīšanai nodota Ekonomisko lietu tiesai.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ