Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 09/06/2023

Tiesai nodota krimināllieta par 974 kg hašiša iegādāšanos, glabāšanu un pārvadāšanu realizācijas nolūkā, kā arī tā pārvietošanu pāri Latvijas Republikas valsts robežai

Attēls: Tiesai nodota krimināllieta par 974 kg hašiša iegādāšanos, glabāšanu un pārvadāšanu realizācijas nolūkā, kā arī tā pārvietošanu pāri Latvijas Republikas valsts robežai

2023. gada maijā Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore Ekonomisko lietu tiesai nosūtīja krimināllietu piecu personu apsūdzībā, no kurām četras personas ir Latvijas valstspiederīgie un viena persona ir Lietuvas pilsonis, par to, ka viņas organizētā grupā neatļauti iegādājās, glabāja un realizācijas nolūkā pārvadāja 974 kg hašiša, kā arī pārvietoja to pāri Latvijas Republikas valsts robežai. Viena no šīm personām apsūdzēta arī par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā un viena persona apsūdzēta par narkotisko vielu neatļautu iegādāšanos un glabāšanu bez nolūka tās realizēt.

Kā iepriekš publiski izskanējis, saskaņā ar pirmstiesas procesā iegūtajiem pierādījumiem un apsūdzībā norādīto organizētās grupas dalībnieki ārpus Latvijas Republikas iegādājās 974 kg hašiša un noslēpa to celtniecības materiālu kravā, lai, ievedot kravu Eiropas Savienībā, noslēpto hašišu nekonstatētu muitas kontrole. Kad krava ar paslēpto hašišu tika ievesta Latvijas Republikas teritorijā, to pārpakoja marmora plāksnēs speciāli izveidotajos slēpņos un glabāja Ādažu novadā, pēc tam pārvietoja tālāk uz Salaspili.

Celtniecības materiālu kravu ar paslēpto hašišu, kuru bija plānots nogādāt Krievijas Federācijā, aizturēja Valsts policijas amatpersonas Aizkraukles novada Klintaines pagastā. Latvija šajā narkotiku ceļā izmantota par vietu, kur ievestās narkotikas pārkraut un nosūtīt tālāk.

Pirmstiesas kriminālprocesa veikšanas laikā atsevišķā lietvedībā tika izdalīts kriminālprocess pret divām citām noskaidrotām personām par iepriekš minētajām noziedzīgajām darbībām un tas nodots Lietuvas Republikas kompetentai iestādei kriminālvajāšanas turpināšanai.

Minētais noziedzīgais nodarījums tika identificēts un atklāts ciešā sadarbībā ar ārvalstu kolēģiem un Eiropolu (Eiropas Policijas biroju). Tāpat būtiski uzsvērt, ka Latvijā izmeklētais noziedzīgais nodarījums ir tikai viens posms no ļoti liela un Eiropā sazarota organizētās noziedzības tīkla. Latvijā konstatētā un izņemtā hašiša krava bija par pamatu vairākās citās Eiropas valstīs izvērst speciālas aizturēšanas operācijas, kuru darbību koordinēja Eirojusts (Eiropas Savienības Aģentūra tiesu iestāžu sadarbībai krimināllietās) un Eiropols.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ