Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 16/06/2023

Prokurora portrets – Rietumzemgales prokuratūras prokurore Una Gabriēla Zelča-Vuškāne

Attēls: Prokurora portrets – Rietumzemgales prokuratūras prokurore Una Gabriēla Zelča-Vuškāne

2023. gada maijā ģenerālprokurors pieņēma Unas Gabriēlas Zelčas-Vuškānes prokurora zvērestu. Prokurore darba pienākumus veic Rietumzemgales prokuratūrā Jelgavā.

Par sevi prokurore saka: “Esmu centīga, atsaucīga, godīga, ar augstu atbildības un taisnīguma sajūtu. Spēju spriest par lietām un procesiem objektīvi, taču esmu arī empātiska.” Tā kā prokurora amata būtība ir kalpot sabiedrībai, prokurores ieskatā, viņas vērtīgākā īpašība ir atbildīgums. “Man ir ļoti svarīgi, lai cilvēki zinātu – man var uzticēties. Es nepieviļu citus. Prokuroram ir jābūt godīgam it visā – gan pret sevi, gan sabiedrību. Par šīm manām īpašībām un vērtībām jāpateicas maniem vecākiem,” teic prokurore.

Studiju gados Unu īpaši ieinteresēja krimināltiesības, taču lēmums par to, kurā juridiskajā profesijā realizēt savas profesionālās spējas, tobrīd vēl nebija pieņemts. “Ieraugot citu studiju biedru “prokuroru portretus”, aizdomājos par iespēju kļūt par prokurori,” saka Una. Pirms darba prokuratūrā viņa strādāja par tiesneses palīdzi Ekonomisko lietu tiesā. Tur gūta nenovērtējama praktiskā pieredze. “Vēroju prokurorus praktiskajā darbībā un, ņemot vērā, ka manī jau no mazotnes ir spēcīga taisnīguma izjūta, sapratu, ka šajā dzīves posmā tieši prokurora amatā varēšu vislabāk attīstīt gan sevi, gan dot vislielāko pienesumu sabiedrībai," stāsta prokurore. Papildu motivāciju Unai sniedza iespēja tikt atbrīvotai no prokurora amata kandidātu atlases pirmās kārtas testa, ņemot vērā, ka 2022. gada jūnijā viņa veiksmīgi nokārtoja valsts vienoto jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmenu.

“Manā ieskatā, prokurora amats sniedz man iespēju sasniegt tā saucamo “augstāko laimi”, proti, ar savu profesionālo darbību kalpot sabiedrībai, iestāties par taisnīgumu, tiesiskumu un sabiedrības drošību. Tās ir manas vērtības, kuras man ir svarīgi pārstāvēt un ar kurām es nespēju būt pretrunā,” uzsver Una. Pēc Unas domām, prokurora darbs ir bezgala interesants un neparedzams. Viņa uzsver: “Prokurors nevar skaidri zināt, ko nesīs jauna darba diena, tas liek nemitīgi sevi attīstīt un būt erudītam.”
 
Unasprāt, viena no šī amata priekšrocībām ir arī iespēja kļūt par prokuroru salīdzinoši agrā vecumā – jau no divdesmit piecu gadu vecuma, turklāt prokurors tiek iecelts amatā bez pilnvaru termiņa ierobežojuma. “Lai arī daudzi netieši apšaubīja manu spēju divdesmit piecos gados kļūt par prokurori, es apzinos man uzlikto atbildību, turklāt tas ir maldīgs priekšstats, ka vecums korelē ar profesionālajām prasmēm un zināšanām. Neuzskatīju, ka man būtu jānogaida līdz kādam “pieņemamam” vecumam, kad stāties prokurora amatā,” ir pārliecināta prokurore.

“Prokurora klātesamība caurvij visu kriminālprocesa gaitu, sākot no kriminālprocesa uzsākšanas līdz soda izpildei, prokurors aizsargā personu un valsts tiesības un likumīgās intereses. Prokuroram ikdienas darbā jāaptver ļoti plašs apskatāmo jautājumu loks. Manuprāt, viens no lielākajiem šīs profesijas izaicinājumiem ir spēt iedziļināties un būt vienlīdz klātesošam visos šajos jautājumos,” norāda prokurore. Viņa arī uzsver – prokuroram nav vairāk stundu diennaktī kā citiem, tādēļ neapšaubāmi liels izaicinājums ir arī rast laiku sev un nepazust “darba dzīlēs”. “Šis darbs emocionāli nav viegls, ņemot vērā pastāvīgo negatīva rakstura informāciju, ar ko prokurors strādā ikdienā, tādēļ ir jāatrod tādas nodarbes, kas palīdz brīvajā laikā nedomāt par darbu un piedzīvot pozitīvus mirkļus,” noslēdz prokurore.

Ieva Šomina
Latvijas Republikas prokuratūras
Administratīvā direktora dienesta
Komunikācijas un sabiedrisko attiecību
nodaļas vadītāja
Tālrunis: 67044586
e-pasts: Ieva.Somina@lrp.gov.lv

Atpakaļ