Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 24/04/2023

Par mēģinājumu pārkāpt Eiropas Savienības noteiktās sankcijas personai nosaka 6200 eiro lielu naudas sodu

Attēls: Par mēģinājumu pārkāpt Eiropas Savienības noteiktās sankcijas personai nosaka 6200 eiro lielu naudas sodu

2022. gada 14. aprīlī Daugavpils tiesa, izskatot lietu, kurā pie kriminālatbildības saukts kāds vīrietis par to, ka kādas SIA interesēs mēģināja importēt no Baltkrievijas Republikas preces, kuru imports Eiropas Savienībā (ES) ir aizliegts, lēma apstiprināt Dienvidlatgales prokuratūras prokurora un apsūdzētā noslēgto vienošanos par vainas atzīšanu un sodu. Apsūdzētais atzīts par vainīgu minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un sodīts ar 6200 eiro lielu naudas sodu.

Apsūdzētais, pārstāvot SIA un zinot, ka ES noteiktās sankcijas, kas paredzētas Padomes Regulā (EK) par ierobežojošiem pasākumiem attiecībā uz Baltkrievijas Republiku, 2022. gada 2. martā ir grozītas un paredz aizliegumu tieši vai netieši importēt ES Baltkrievijas Republikas izcelsmes preces, iegādājās 13 iepakojumus ar sliežu ceļu skujkoka gulšņiem un astoņus kilogramus tērauda naglu, kuru izcelsme ir Baltkrievijas Republika, un vēlējās iegādāto, bet sankcionēto preci ievest Latvijas Republikā.

Valsts ieņēmumu dienesta Muitas pārvaldē tika iesniegta importa deklarācija, kura pieteikto importa procedūru aizliedza.

Izvērtējot izdarītā noziedzīgā nodarījuma smagumu, raksturu, kaitīgumu un apsūdzēto personību un to, ka apsūdzētais pilnībā atzina savu vainu un izmantoja Kriminālprocesa likumā paredzētās tiesības uz sadarbību, kas izpaudās vienkāršāka procesa veida izvēlē, prokurors ar apsūdzēto noslēdza vienošanos par vainas atzīšanu un sodu, ko tiesa apstiprināja.

Ņemot vērā, ka noziedzīgais nodarījums noticis juridiskās personas interesēs, tika uzsākts process par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu SIA. Tiesa SIA piemēroja tiesību ierobežošanu, nosakot aizliegumu importēt preces no Baltkrievijas Republikas uz vienu gadu.

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ