Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 14/09/2023

Ģenerālprokuratūru darba vizītē apmeklē Eirojusta prezidents

Attēls: Ģenerālprokuratūru darba vizītē apmeklē Eirojusta prezidents

2023. gada 11. septembrī darba vizītē Ģenerālprokuratūrā ieradās Eiropas Savienības Aģentūras tiesu iestāžu sadarbībai krimināllietās (Eirojusts) prezidents Ladislavs Harmans (Ladislav Harman). Ar L. Harmana kungu tikās ģenerālprokurors Juris Stukāns un Ģenerālprokuratūras Darbības kontroles un starptautiskās sadarbības departamenta virsprokurors Aivars Ostapko, piedalījās arī Eirojusta prezidenta padomniece Marlēne van der Klauva (Marlene van der Klaauw) un Latvijas pārstāve Eirojustā Dagmāra Skudra. Tikšanās laikā tika pārrunāti vairāki aktuāli jautājumi.

2023. gada 3. jūlijā Eirojustā darbību uzsāka Starptautiskais centrs kriminālvajāšanai par agresijas noziegumu pret Ukrainu (ICPA*) (International Centre for the Prosecution of the Crime of Aggression). Šajā tikšanās reizē tika apspriests, kā ICPA darbību padarīt vēl efektīvāku un kvalitatīvāku.

Aizvadītajā nedēļā Hāgā notika apvienotās izmeklēšanas grupas (AIG) par kara noziegumiem, noziegumiem pret cilvēci un mieru, kas izdarīti Ukrainā, sanāksme, kurā piedalījās arī izmeklētāji no Latvijas un kurā cita starpā tika pārrunāti arī jautājumi par Valsts drošības dienesta 2022. gada 15. martā uzsāktā kriminālprocesa par Krievijas Federācijas bruņoto spēku īstenotajiem kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci un mieru Ukrainā virzību. Arī par šī kriminālprocesa norisi tikšanās laikā runāja ģenerālprokurors un Eirojusta prezidents.

Eirojusta izveides mērķis bija veicināt un uzlabot ES dalībvalstu kompetento tiesu varas iestāžu sadarbību. Kvalitatīvai un produktīvai sadarbībai ir būtiska nozīme, izmeklējot un izvirzot apsūdzības lietās par smagiem pārrobežu un organizētas grupas izdarītiem noziegumiem, piemēram, terorismu, cilvēku tirdzniecību, narkotiku tirdzniecību, krāpšanu un noziedzīgā ceļā iegūtas naudas legalizāciju, tādēļ šīs tikšanās ietvaros tika apspriesti arī jautājumi, kas saistīti ar Eirojusta nākotnes izaicinājumiem, sadarbību starp dalībvalstīm, kā arī trešajām valstīm, kas nav Eiropas savienības dalībvalstis. Īpaša uzmanība tika pievērsta aktualitātēm to AIG darbībā, kurās kā dalībvalsts ir arī Latvija.

*ICPA ir unikāla tiesiskā atbalsta platforma, kas iekļauta Eirojustā, lai atbalstītu valstu izmeklēšanas par agresijas noziegumu, kas saistītas ar karu Ukrainā. Pateicoties ICPA, neatkarīgi prokurori no dažādām valstīm varēs ikdienā strādāt kopā vienuviet, ātri un efektīvi apmainīties ar pierādījumiem un vienoties par kopīgu izmeklēšanas un kriminālvajāšanas stratēģiju. ICPA darbs efektīvi sagatavos un veicinās jebkādu turpmāku kriminālvajāšanu par agresijas noziegumu neatkarīgi no jurisdikcijas, kurā tā tiks veikta.

Ieva Šomina
Latvijas Republikas prokuratūras
Administratīvā direktora dienesta
Komunikācijas un sabiedrisko attiecību
nodaļas vadītāja
Tālrunis: 67044586
e-pasts: Ieva.Somina@lrp.gov.lv

Atpakaļ