Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 06/04/2023

Ēnotāji iepazīst prokuroru darba ikdienu

Attēls: Ēnotāji iepazīst prokuroru darba ikdienu

2023. gada 5. aprīlī Latvijā norisinājās Ēnu diena. Arī prokuratūra vairāku gadu garumā bijusi aktīvs Ēnu devējs un šajā, 2023. gadā, Ēnu dienas tīmekļvietnē www.enudiena.lv bija reģistrējusi 22 vakances, uz kurām varēja pieteikties 82 jaunieši. No piedāvātajām vakancēm, piesakoties Ēnu dienas portālā, tika aizpildītas 45, savukārt vēl 11 jaunieši ēnot prokurorus pieteicās, neizmantojot portālu. Līdz ar to Ēnu dienā prokuratūrā kopumā prokurorus ēnoja vairāk nekā 50 Ēnotāji.

Ēnu dienā durvis Ēnotājiem vēra ne tikai Ģenerālprokuratūra un Rīgā esošās struktūrvienības – Nodokļu un muitas lietu prokuratūra, Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūra, Rīgas Austrumu prokuratūra, Rīgas Ziemeļu prokuratūra, Rīgas Pārdaugavas prokuratūra un Pierīgas prokuratūra –, bet aktīvi iesaistījās arī struktūrvienības reģionos. Jaunieši prokurorus ēnoja Talsos, Ventspilī, Kuldīgā, Liepājā, Rēzeknē, Ludzā, Balvos, Valmierā un Madonā,  kur šādu iespēju nodrošināja Ziemeļkurzemes prokuratūras, Dienvidkurzemes prokuratūras, Rietumzemgales prokuratūras, Vidzemes prokuratūras, Dienvidlatgales prokuratūras un Austrumlatgales prokuratūras virsprokurori un prokurori.

Lai vispusīgāk iepazītu prokurora darba ikdienu, Ģenerālprokuratūra Ēnu dienā bija sagatavojusi daudzveidīgu programmu. Tās laikā Ēnotājiem Rīgā bija iespēja tikties ar ģenerālprokuroru Juri Stukānu, pieciem virsprokuroriem un diviem prokuroriem. Ēnotāji viesojās arī pie Eiropas deleģētajiem prokuroriem.

Ēnu dienas ievadā Ēnām tika sniegta vispārīga prezentācija, kurā stāstīts par prokuratūras struktūru un darbību. Jauniešus interesējošo jautājumu lokā bija jautājumi par to, kā var kļūt par prokuroru, kādas prasmes nepieciešamas, kādas ir karjeras iespējas šajā profesijā.

Ģenerālprokurors Juris Stukāns Ēnām stāstīja par prokuratūras struktūru, prokuroru profesionālās izaugsmes iespējām prokuratūrā un ģenerālprokurora amata specifiku. Juris Stukāns uzsvēra, cik būtiski par savām nākotnes profesionālajām izvēlēm sākt domāt jau pusaudža vecumā, kad nereti prāts nesas uz muļķībām. Neapdomīgas rīcības, kuru rezultātā pusaudzim var iestāties kriminālatbildība, vēlāk liedz viņam iespēju pretendēt uz vairākiem amatiem, tajā skaitā arī uz prokurora amatu. Daudzi no prokuroriem, tostarp ģenerālprokurors, uzrunājot jauniešus, uzsvēra svešvalodu prasmju lielo nozīmi sekmīgas karjeras izveidē, īpaši, ja raugās no starptautiskas karjeras perspektīvas.

Pārrunājot dienas iespaidus, Ēnotāji atzina, ka ievērojami papildinājuši savas zināšanas par prokurora profesiju un to, cik daudzpusīga tā ir. Jaunieši bija pārsteigti par plašajām karjeras izaugsmes iespējām prokuratūrā. Vairums Ēnu atzina, ka ļoti mērķtiecīgi izvēlējušās ēnot prokurorus, jo nopietni apsver studēt jurisprudenci un nākotnē izvēlēties tieši prokurora profesiju. Ceram, ka Ēnu dienā gūtie iespaidi nostiprināja viņu pārliecību un pēc laika redzēsim viņas papildinām prokuroru rindas prokuratūrā.

Ieva Šomina
Latvijas Republikas prokuratūras
Administratīvā direktora dienesta
Komunikācijas un sabiedrisko attiecību
nodaļas vadītāja
Tālrunis: 67044586
e-pasts: Ieva.Somina@lrp.gov.lv

Atpakaļ