Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Informācija par aktualitātēm

Publicēts 12/07/2022

Ar mērķi veidot vienotu Eiropas juridisko telpu pieredzes apmaiņas vizītē Latvijā viesojas pārstāvji no deviņām Eiropas valstīm

Attēls: Ar mērķi veidot vienotu Eiropas juridisko telpu pieredzes apmaiņas vizītē Latvijā viesojas pārstāvji no deviņām Eiropas valstīm

No 2022. gada 27. jūnija līdz 8. jūlijam Eiropas Juridiskās tālākizglītības tīkla (EJTN) apmaiņas programmas ietvaros Latvijas Republikas prokuratūra sadarbībā ar Latvijas Tiesnešu mācību centru (LTMC) organizēja tiesnešu un prokuroru no dažādām Eiropas Savienības dalībvalstīm vizīti Latvijā, uzņemot kopumā 13 viesus – tiesnešus un prokurorus no Bulgārijas, Vācijas, Itālijas, Spānijas, Polijas, Ungārijas, Čehijas, Rumānijas un Slovākijas.


Pieredzes apmaiņas vizīte bija piesātināta ar daudzveidīgām aktivitātēm. Tās pirmajā dienā, 27. jūnijā, pēc iepazīšanās un apmaiņas programmas darba kārtības pārrunāšanas LTMC vadītāja Solvita Kalniņa-Caune iepazīstināja kolēģus ar Latvijas tiesnešu apmācību modeli, savukārt par prokuratūras pieredzi prokuroru apmācību īstenošanā stāstīja prokuratūras Projektu un apmācību koordinācijas nodaļas vadītāja Renāte Ķiploka.
Vizītes laikā tās dalībnieki apmeklēja Augstāko tiesu, kur tikās ar Augstākās tiesas Judikatūras un zinātniski analītiskās nodaļas vadītāju Anitu Zikmani, un Satversmes tiesu, kur tikās ar Satversmes tiesas priekšsēdētāja vietnieci Irēnu Kucinu un Juridiskā departamenta vadītāju Kristapu Tamužu.


Apmaiņas programmas dalībnieki apmeklēja arī Iļģuciema cietumu, kur viņus uzņēma un par iestādes ikdienu, attīstību un izaicinājumiem stāstīja tā ilggadējie darbinieki. Valsts policijas apmeklējuma laikā viesi tikās ar Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes 3. nodaļas priekšnieku Ruslanu Grigu, kurš iepazīstināja viņus ar Latvijas pieredzi kibernoziegumu apkarošanā.


Viena vizītes diena bija veltīta diskusijām par tiesnešu un prokuroru ētiku. To vadīja Augstākās tiesas tiesnese Anita Kovaļevska un Ģenerālprokuratūras Darbības kontroles un starptautiskās sadarbības nodaļas virsprokurors Aivars Ostapko. Lai rosinātu diskusiju, dalībniekiem bija jāizpilda mājasdarbs – jāsagatavo 1–2 piemēri par ētiskas dabas problēmām (vēlams tiesnešu un prokuroru komunikācijā sociālajos tīklos) no pārstāvētās iestādes prakses vai personiskās pieredzes un to, kā tās tikušas risinātas.


Lai veicinātu tiešo komunikāciju un tuvāk iepazītu tiesnešu un prokuroru ikdienas darbu Latvijā, pieredzes apmaiņas vizītes dalībniekiem bija dota iespēja “ēnot” savus kolēģus – tiesnešus un prokurorus.  

Apmaiņas programmas darba kārtībā bija iekļauts arī izbraukums uz Jelgavu, kur tās dalībnieki apmeklēja Zemgales rajona tiesu un Zemgales tiesas apgabala prokuratūru.

Tikšanās laikā Tiesu administrācijā tās Starptautiskās sadarbības un analītikas nodaļas vadītāja Agnija Karlsone-Djomkina, Informācijas sistēmu un tehnoloģiju departamenta vadītājs Voldemārs Kizino un Personālvadības un juridiskās nodaļas vecākais referents Sandis Zellis iepazīstināja viesus ar Tiesu administrācijas lomu un funkcijām, tiesnešu atlases procesu, tehniskā atbalsta nodrošināšanu tiesām, kā arī e-lietu un tiesu digitalizāciju.


Tāpat apmaiņas programmas dalībnieki tikās ar Finanšu izlūkošanas dienesta ekspertiem, apmeklēja Rīgas tiesas apgabala prokuratūru un atsevišķas tās darbības teritorijā ietilpstošās rajona līmeņa prokuratūras, kā arī viesojās Valsts tiesu ekspertīžu birojā un Valsts probācijas dienestā.


Vizītes noslēgumā, 8. jūlijā, visi apmaiņas programmas dalībnieki tikās LTMC, kur saņēma sertifikātus, kas apliecina dalību pieredzes apmaiņas programmā, kā arī dalījās pārdomās un atziņās par desmit dienu ilgajā vizītē redzēto un uzzināto. Kā atzina visi vizītes dalībnieki, šādas pieredzes apmaiņas ir ļoti vērtīgas, jo ļauj tuvāk iepazīt sadarbības valstu tiesu iestāžu darba ikdienu, kā arī dalīties pieredzē un labajā praksē par dažādu ar tiesiskuma nodrošināšanu saistītu jautājumu risināšanu.


EJTN ir Eiropas tiesu sistēmas mācību un zināšanu apmaiņas galvenā platforma un virzītājs. Tas pārstāv vairāk nekā 120 000 Eiropas tiesnešu, prokuroru un tiesībzinātņu pasniedzēju intereses visā Eiropā dažādās mācību jomās, piemēram, ES civiltiesībās, krimināltiesībās un komerctiesībās, valodu un sabiedrības jautājumos. Viena no šīs mācību platformas aktivitātēm ietver prokuroru un tiesnešu pieredzes apmaiņas braucienus ar mērķi veidot vienotu Eiropas juridisko telpu.

Latvijas Republikas prokuratūra ir EJTN biedrs no 2018. gada.

    

 

Ieva Šomina
Latvijas Republikas prokuratūras
Konsultante – sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 67044586
e-pasts: Ieva.Somina@lrp.gov.lv

Atpakaļ