Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 26/05/2022

Prokuratūra tiesai nodevusi krimināllietu pret divām Valsts policijas amatpersonām par kukuļņemšanu un dienesta viltojumu, kā arī pret deviņām fiziskām personām par kukuļdošanu

Attēls: Prokuratūra tiesai nodevusi krimināllietu pret divām Valsts policijas amatpersonām par kukuļņemšanu un dienesta viltojumu, kā arī pret deviņām fiziskām personām par kukuļdošanu

Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors tiesai nodevis krimināllietu, kurā apsūdzētas divas Valsts policijas (VP) amatpersonas par to, ka, būdamas valsts amatpersonas, izmantojot savu dienesta stāvokli, personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās pieņēma kukuļus, kā arī viltoja dokumentus. Pie kriminālatbildības sauktas arī deviņas fiziskas personas, kuras deva valsts amatpersonām kukuļus.

 No apsūdzības izriet, ka minētās amatpersonas pieņēma kukuļus no privātpersonām, kurām citos kriminālprocesos bija piemērots drošības līdzeklis – pieteikšanās noteiktā laikā policijas iestādē. Privātpersonas pienācīgi un laicīgi nepildīja viņām ar procesa virzītāja lēmumu uzlikto pienākumu – noteiktajā laikā pieteikties konkrētajā VP struktūrvienībā –, pēc kā deva kukuļus VP amatpersonām, lai viņas, izmantojot savu dienesta stāvokli, izdarītu patiesībai neatbilstošus ierakstus kontrollietās. Pieņemtie kukuļi bija gan nauda, gan konfekšu un kafijas pakas.

Turklāt viena no apsūdzētajām VP amatpersonām, izmantojot viņai dienesta pienākumu veikšanai piešķirtās piekļuves tiesības informācijas sistēmām, ieguva neizpaužamas ziņas, kas nav valsts noslēpums, kuras tālāk nodeva citai personai, kurai nav tiesību ar tām iepazīties.

Prokurors vienu apsūdzēto VP amatpersonu pie kriminālatbildības saucis pēc Krimināllikuma 320. panta pirmās un trešās daļas, 327. panta pirmās un otrās daļas un 329. panta. Savukārt otra apsūdzētā amatpersona pie kriminālatbildības saukta pēc Krimināllikuma 320. panta otrās un trešās daļas un 327. panta pirmās un otrās daļas.

Apsūdzētās privātpersonas pie kriminālatbildības sauktas pēc Krimināllikuma 323. panta attiecīgās daļas par kukuļdošanu.

Lieta izskatīšanai nosūtīta Ekonomisko lietu tiesai, kur pirmā tiesas sēde paredzēta š.g. 31. maijā.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

* Attēlam ilustratīva nozīme

 

 

           

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ