Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Zemgales tiesas apgabals

Publicēts 06/11/2023

Ukrainas pilsonim par apzinātu vairāku personu nodrošināšanu ar iespēju nelikumīgi uzturēties Latvijas Republikā – reāla brīvības atņemšana uz diviem gadiem

Attēls: Ukrainas pilsonim par apzinātu vairāku personu nodrošināšanu ar iespēju nelikumīgi uzturēties Latvijas Republikā – reāla brīvības atņemšana uz diviem gadiem

2023. gada 3. novembrī Zemgales rajona tiesa, izskatot krimināllietu, kurā apsūdzēts kāds Polijas Republikā dzīvojošs Ukrainas pilsonis, par to, ka mantkārīgā nolūkā apzināti nodrošināja pieciem Tuvo Austrumu nelegāliem migrantiem iespēju nelikumīgi uzturēties Latvijas Republikā, pasludināja saīsināto spriedumu, ar kuru atzina apsūdzēto par vainīgu minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un piesprieda viņam reālu brīvības atņemšanu uz diviem gadiem, kā arī piemēroja papildsodu – izraidīt viņu no Latvijas Republikas pēc brīvības atņemšanas soda izciešanas, nosakot ieceļošanas aizliegumu uz pieciem gadiem.

Apsūdzētais vīrietis pēc viņam nepazīstamas un pirmstiesas kriminālprocesā nenoskaidrotas personas piedāvājuma piekrita doties uz Latviju un savā automašīnā uzņemt nelegālos Tuvo Austrumu valstu migrantus. Par katru pārvadāto personu viņam solīja samaksāt 1500 ASV dolāru. Apsūdzētais ar Ford Mondeo markas automašīnu ieradās Daugavpilī, kur uzņēma piecus Afganistānas pilsoņus bez derīgām vīzām un uzturēšanās atļaujām, un vadīja automašīnu ar tajā esošajiem migrantiem līdz Jēkabpils novadam, kur viņa darbības pārtrauca Valsts policijas darbinieki. 

Procesā iesaistītās personas desmit dienu laikā no saīsinātā sprieduma pasludināšanas dienas var rakstveidā iesniegt tiesai lūgumu par pilna sprieduma sagatavošanu. Ja šāds lūgums tiek iesniegts, tiesa sagatavo pilnu spriedumu, kuru var pārsūdzēt desmit dienu laikā no tā pieejamības dienas.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ