Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Specializētās prokuratūras

Publicēts 20/10/2023

Tiesai nodota krimināllieta par kukuļošanu Pārtikas un veterinārajā dienestā

Attēls: Tiesai nodota krimināllieta par kukuļošanu Pārtikas un veterinārajā dienestā

2023. gada 18. oktobrī Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūras prokurors tiesai nosūtīja krimināllietu, kurā pie kriminālatbildības sauktas divas Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) amatpersonas par kukuļa pieprasīšanu un tā pieņemšanu, trīs fiziskas personas par kukuļdošanu un kukuļdošanas atbalstīšanu, kā arī nosūtīja tiesai procesa par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu juridiskajai personai materiālus.

Saskaņā ar apsūdzībām PVD amatpersona, veicot savus amata pienākumus robežas kontroles punktā, kādai pārbaudāmajai kravai konstatēja trūkumus. Lai saņemtu labvēlīgu lēmumu kravas pārbaudē, PVD amatpersona no fiziskas personas pieprasīja 100 eiro, kuri ar starpnieku arī tika nodoti PVD amatpersonai. Turklāt kāda cita PVD amatpersona, konstatējot, ka kādas citas kravas preču sastāva apraksta zīmēs ir norādīta aizliegta viela, līdz ar to kravu nevar pieņemt Eiropas Savienības iekšējam tirgum, lai slēptu šo faktu, pieļāva, ka šīs zīmes tiek pārlīmētas. Par labvēlīga lēmuma pieņemšanu kravas pārbaudē PVD amatpersona no fiziskas personas pieprasīja 380 eiro, pēc kā juridiskās personas pārstāve, kā starpniekus izmantojot jau iepriekš minētās divas fiziskās personas, kukuli nodeva konkrētai PVD amatpersonai.

Izmeklēšanas gaitā tika noskaidrots, ka kukuļdošana izdarīta juridiskas personas interesēs, tāpēc tika uzsākts arī process piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanai juridiskajai personai. 

Turklāt saskaņā ar Prokuratūras likuma 18. pantu PVD tika nosūtīts prokurora brīdinājums, lai iestāde izvērtētu kriminālprocesa ietvaros konstatētās pazīmes, kas liecina par prettiesisko darbību iespējamību, kā arī tika uzdots veikt kontroles pasākumus un novērst riskus PVD turpmākajā darbībā.

Krimināllieta nodota Ekonomisko lietu tiesai vispārējā kārtībā pret apsūdzētajām personām un piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanai juridiskajai personai.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ