Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Specializētās prokuratūras

Publicēts 29/08/2023

Par ļaunprātīgu nolēmuma par aizsardzību pret vardarbību nepildīšanu personai piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums

Attēls: Par ļaunprātīgu nolēmuma par aizsardzību pret vardarbību nepildīšanu personai piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums

Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā ar tiesneša lēmumu tika daļēji apmierināts pieteikums par pagaidu aizsardzības pret vardarbību līdzekļa piemērošanu un atbildētājam noteikti vairāki ierobežojumi, tostarp aizliegums jebkādā veidā sazināties ar prasītāju, kā arī, izmantojot citu personu starpniecību, organizēt satikšanos vai jebkāda veida sazināšanos ar viņu.

Neskatoties uz noteiktajiem aizliegumiem un zinot, ka lēmuma nepildīšanas gadījumā paredzēta kriminālatbildība, persona tos vairākkārt pārkāpa. Līdz ar to tika uzsākts kriminālprocess, kurā šī persona tika atzīta par aizdomās turēto par ļaunprātīgu nolēmuma par aizsardzību pret vardarbību nepildīšanu un tai tika piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis – aizliegums tuvoties cietušajai personai –, kas ietvēra arī aizliegumu sazināties ar viņu, izmantojot jebkādus sakaru līdzekļus vai informācijas nodošanas paņēmienus, tostarp izmantojot citu personu starpniecību.

Aizdomās turētā persona jau trešajā dienā pēc minētā drošības līdzekļa piemērošanas to pārkāpa, turklāt vairākkārt. Tādējādi Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūras prokurore, veicot izmeklēšanas uzraudzību, deva norādījumu procesa virzītājai iesniegt izmeklēšanas tiesnesim ierosinājumu par šī drošības līdzekļa grozīšanu uz vairāk ierobežojošu drošības līdzekli – apcietinājumu.

Izmeklēšanas tiesnesis iesniegto ierosinājumu atzina par pamatotu un aizdomās turētajai personai piemēroja drošības līdzekli – apcietinājumu. Lēmumu tiesnesis motivēja ar faktiem, ka kriminālprocesā iegūtās ziņas norāda uz pamatotu risku, ka aizdomās turētais var turpināt izdarīt jaunus noziedzīgus nodarījumus un cita drošības līdzekļa piemērošana nevar nodrošināt tādu personas uzvedības kontroli, lai viņa neturpinātu veikt jaunus noziedzīgus nodarījumus.

Būtiski, ka pie šāda secinājuma izmeklēšanas tiesnesis nonāca, tostarp ņemot vērā, ka persona iepriekš nav krimināli sodīta.

Jāatzīmē, ka pagaidu aizsardzības pret vardarbību mērķis ir nodrošināt, lai persona, pret kuru vērsta vardarbība, nekavējoties saņemtu aizsardzību un justos aizsargāta no jebkāda veida vardarbības.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ