Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Rīgas tiesas apgabals

Publicēts 25/10/2023

Tiesās trīs personas par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, nodarot valstij zaudējumus lielā apmērā

Attēls: Tiesās trīs personas par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, nodarot valstij zaudējumus lielā apmērā

Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors tiesai nosūtījis krimināllietu, kurā apsūdzētas trīs personas par to, ka pievienotās vērtības nodokļa (PVN) deklarācijās uzrādīja faktiski nenotikušus ar PVN apliekamus darījumus, ar ko nodarīja zaudējumus valstij 1 101 444,65 eiro apmērā.

Apsūdzētās personas bija kādu divu SIA amatpersonas (valdes locekļi ar paraksta tiesībām), kuri kopīgi organizēja abu SIA finansiāli saimniecisko darbību. Valsts ieņēmumu dienestā tika iesniegtas PVN deklarācijas par taksācijas periodu no 2012. gada janvāra līdz 2013. gada martam, norādot faktiski nenotikušus darījumus starp SIA un četriem citiem uzņēmumiem, tādējādi nelikumīgi palielināta abu SIA atskaitāmā priekšnodokļa summa un nepamatoti samazināta budžetā maksājamā PVN summa vairāk nekā miljons eiro apmērā. 

Krimināllieta izskatīšanai nodota Rīgas pilsētas tiesai.

Prokuratūra vērš sabiedrības uzmanību uz to, ka nodokļu nomaksai ir obligāts raksturs, proti, iestājoties aprēķināto nodokļu nomaksas termiņam, nodokļu maksātājam ir pienākums samaksāt aprēķinātos nodokļus un nodevas pilnā apmērā, turklāt nodokļu nomaksai ir prioritāra nozīme.

Tāpat prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ