Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Rīgas tiesas apgabals

Publicēts 21/04/2023

Par spiegošanu – astoņus gadus ilgs cietumsods

Attēls: Par spiegošanu – astoņus gadus ilgs cietumsods

2023. gada 20. aprīlī Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģija, izskatot apelācijas kārtībā procesu par spiegošanu un izvērtējot apsūdzētā aizstāvja apelācijas sūdzību un Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Īpaši pilnvaroto prokuroru nodaļas prokurores argumentus, nolēma atstāt negrozītu Rīgas pilsētas tiesas 2022. gada 28. oktobra spriedumu, ar kuru apsūdzētais atzīts par vainīgu nelikumīgu ziņu vākšanā ārvalsts izlūkdienesta uzdevumā un savākto ziņu nodošanā ārvalsts izlūkdienestam ar citas personas starpniecību, un sodīts ar brīvības atņemšanu uz astoņiem gadiem un probācijas uzraudzību uz trīs gadiem.

Saskaņā ar apsūdzību kāds Baltkrievijas Republikas pilsonis, mantkārīgu motīvu vadīts, iegūstot iespēju ceļot, noslēdza vienošanos ar Baltkrievijas Republikas drošības iestādēm par to, ka piekrīt sadarboties  un apņemas to  uzdevumā doties uz Latvijas Republiku un nelikumīgi vākt informāciju par Latvijas aizsardzības sistēmas kritiskās infrastruktūras objektiem, kā arī citiem civilās infrastruktūras objektiem, un piekrīt savākto informāciju ar citas personas starpniecību nodot Baltkrievijas drošības iestādēm.   

Laika posmā no 2016. gada līdz 2022. gadam apsūdzētais saskaņā ar noslēgto vienošanos vairākas reizes tikās ar personu, kas deva uzdevumus Baltkrievijas drošības iestāžu interesēs un norādīja konkrētus objektus, kuri apsūdzētajam Latvijā būs jāapmeklē un tie dabā jāfiksē izmantojot tehniskos līdzekļus.

Īstenojot savu noziedzīgo nodomu, apsūdzētais mantkārīgā nolūkā, slēpti, norādot, ka ieceļošanas mērķis Latvijā ir tūrisms, iepriekš minētajā laika periodā Latvijā ieradās vismaz 20 reizes un nelikumīgi, apzināti vāca militāra rakstura informāciju un ziņas par civilās infrastruktūras objektiem. Pēc tam iegūtās ziņas apsūdzētais ar citas personas starpniecību nodeva Baltkrievijas drošības iestādēm. Tādējādi apsūdzētais Baltkrievijas pilsonis radīja būtisku apdraudējumu Latvijas drošības interesēm, tostarp, valsts iekšējai drošībai un valsts aizsardzības spējām.

Minēto spriedumu vēl ir iespējams pārsūdzēt kasācijas kārtībā.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Ieva Šomina
Latvijas Republikas prokuratūras
Administratīvā direktora dienesta
Komunikācijas un sabiedrisko attiecību
nodaļas vadītāja
Tālrunis: 67044586
e-pasts: Ieva.Somina@lrp.gov.lv

Atpakaļ