Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Latgales tiesas apgabals

Publicēts 25/04/2023

Par 20 eiro kukuļa piedāvāšanu – īslaicīga brīvības atņemšana

Attēls: Par 20 eiro kukuļa piedāvāšanu – īslaicīga brīvības atņemšana

Šā gada 14. aprīlī Austrumlatgales prokuratūra paātrinātā procesa kārtībā saņēma krimināllietas materiālus pret kādu vīrieti par kukuļa piedāvāšanu valsts amatpersonai, lai tā, izmantojot savu dienesta stāvokli, izdarītu kādu darbību kukuļa piedāvātāja interesēs. Tajā pašā dienā Austrumlatgales prokuratūras prokurors šo vīrieti sauca pie kriminālatbildības un Rēzeknes tiesai paātrinātā procesa kārtībā nosūtīja krimināllietu par šī noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu.

Saskaņā ar apsūdzību šā gada 4. aprīlī apsūdzētais, kurš ir Moldovas Republikas pilsonis, vadīja kravas automobili, lai šķērsotu Latvijas Republikas valsts robežu robežkontroles punktā “Terehova” virzienā uz Krievijas Federāciju. Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes Latgales Muitas kontroles punkta amatpersona uzsāka minētās automašīnas kontroli, pārbaudot tās muitas eksporta deklarāciju. Veicot pārbaudi, tika konstatēts, ka transportējamais kravas automobilis  ir iekļauts sankciju sarakstā un ar to nedrīkst ieceļot Krievijas Federācijas teritorijā. Apsūdzētais, apzinoties, ka ar viņa vadīto kravas automobili ir aizliegts ieceļot Krievijas Federācijā, VID amatpersonai piedāvāja 20 eiro, lai tā, izmantojot savu dienesta stāvokli, atļautu apsūdzētajam ieceļot Krievijā.  

Šā gada 24. aprīlī Rēzeknes tiesa, izskatot lietu bez pierādījumu pārbaudes, pasludināja saīsināto spriedumu, ar kuru atzina apsūdzēto par vainīgu minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un sodīja ar īslaicīgu brīvības atņemšanu uz 20 dienām.

Tiesas piespriesto soda mēru tiesas debatēs lūdza piemērot arī valsts apsūdzības uzturētājs.

Apsūdzētais vai tā aizstāvis desmit dienu laikā no saīsinātā sprieduma pasludināšanas dienas var rakstveidā iesniegt tiesai lūgumu par pilna sprieduma sagatavošanu. Ja šāds lūgums tiek iesniegts, tiesa sagatavo pilnu spriedumu, kuru var pārsūdzēt desmit dienu laikā no tā pieejamības dienas.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Foto: LSM.lv

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ