Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Informācija par aktualitātēm

Publicēts 12/05/2023

Manas tiesības uz tiesiskumu - kādos gadījumos vērsties prokuratūrā un kā prokurors var palīdzēt cietušajam un sabiedrībai

Attēls: Manas tiesības uz tiesiskumu - kādos gadījumos vērsties prokuratūrā un kā prokurors var palīdzēt cietušajam un sabiedrībai

Šī gada 9.–10. jūnijā jau astoto reizi Cēsīs tiks aizvadīts sarunu festivāls “Lampa” – liela mēroga iniciatīva, atvērta platforma, kuras saturu veido vairāk nekā 300 organizācijas un aktīvi indivīdi, kopīgiem spēkiem radot vietu, kur brīvā, nepiespiestā gaisotnē apmainīties ar viedokļiem un cieņpilnā veidā diskutēt par sabiedrībā aktuālām tēmām.

Arī šajā gadā, līdzīgi kā gadu iepriekš, tiesu varas institūcijas apvienojušas spēkus “Temīdas teltī”, lai diskusijās kopā ar ekspertiem meklētu atbildes uz jautājumiem par to, cik pieejama ir tiesu vara Latvijā un kā to padarīt pieejamāku sabiedrībai.

Prokuratūras organizētās diskusijas “Manas tiesības uz tiesiskumu” dalībnieki klausītājus gaidīs 10. jūnijā plkst. 11.00, lai divu stundu garā sarunā, iesaistot skatītājus, diskutētu par to, kādos gadījumos vērsties prokuratūrā un kā prokurors var palīdzēt cietušajam un sabiedrībai.

Neviens no mums diemžēl nav pasargāts no situācijas, kad ar noziedzīgu nodarījumu radīts kaitējums, proti, morāls aizskārums, fiziskas ciešanas vai mantisks zaudējums, un cilvēks tiek ierauts tiesu varas institūciju labirintos.

Orientēties tajos var būt ne tik vienkārši, un ceļi, pa kuriem doties, lai panāktu tiesisku risinājumu, ir dažādi. Taisnīga un tiesiska rezultāta sasniegšanā liela loma ir prokuroram, kura uzdevums ir nodrošināt likumību, taisnīgumu un aizsargāt personu un valsts tiesības un likumīgās intereses.

Diskusiju “Manas tiesības uz tiesiskumu” vadīs ētera personība Magnuss Eriņš, diskusijā piedalīsies Rīgas Ziemeļu prokuratūras prokurore, Latvijas prokuroru biedrības prezidente Dace Milberga, biedrības “Skalbes” valdes locekle Santa Laimiņa, Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizlūkošanas vadības pārvaldes Metodiskās vadības un kontroles priekšniece Inese Ratfeldere, kā arī pārstāvis no Valsts probācijas dienesta.

Šogad “Temīdas telts” piedāvā īpaši daudzveidīgu programmu ne vien no aptvertā tematu loka, bet arī pasākumu formāta ziņā – diskusijas un sarunas, interaktīva spēle, improvizēta tiesas sēde, kā arī prāta spēle. Teltī kopumā noritēs deviņi pasākumi, kuru norisē ir iesaistītas gandrīz visas tiesu varas institūcijas, bet organizatoru pienākumus ir uzņēmušies: Tieslietu ministrija, Augstākā tiesa, prokuratūra, Tieslietu padome, Zvērinātu advokātu padome, Rīgas apgabaltiesa, Latvijas Tiesnešu biedrība un Administratīvo tiesnešu biedrība, Zvērinātu notāru padome un “Jurista Vārds”. Aicinām iepazīties ar “Temīdas telts” pasākumu programmu un ieplānot “Temīdas telts” apmeklējumu sarunu festivālā LAMPA Cēsīs, 9. un 10. jūnijā.

Citus pasākumus un plašāku programmas aprakstu atradīsiet šeit: LAMPAs programma


Ieva Šomina
Latvijas Republikas prokuratūras
Administratīvā direktora dienesta
Komunikācijas un sabiedrisko attiecību
nodaļas vadītāja
Tālrunis: 67044586
e-pasts: Ieva.Somina@lrp.gov.lv

 

Atpakaļ