Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 20/03/2023

VUGD amatpersonām par kukuļa pieņemšanu tiesa piemēro reālu brīvības atņemšanu

Attēls: VUGD amatpersonām par kukuļa pieņemšanu tiesa piemēro reālu brīvības atņemšanu

Rīgas pilsētas tiesa, izskatot lietu, kurā pie kriminālatbildības sauktas divas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) amatpersonas par to, ka viņas pieņēma kukuli kādā VUGD rīkotajā iepirkuma procesā, un viena privātpersona par šī kukuļa došanu, 2023. gada 6. martā pasludināja saīsināto spriedumu, ar kuru atzina apsūdzētos par vainīgiem minēto noziedzīgo nodarījumu izdarīšanā un piesprieda VUGD amatpersonām reālu brīvības atņemšanu uz diviem gadiem un četriem mēnešiem un privātpersonai – sabiedrisko darbu uz 250 stundām.

Apsūdzētajām VUGD amatpersonām bija jāveic VUGD nepieciešamo preču (ugunsdzēsēju cirvju ar kaburām) iepirkums, izvēloties starp piegādātājiem lētāko piedāvājumu. Apsūdzētajām amatpersonām radās nodoms, izmantojot dienesta stāvokli, piedāvāt kāda SIA pārstāvim (krimināllietā apsūdzētajai privātpersonai) piegādāt ugunsdzēsēju cirvjus ar kaburām par visaugstāko cenu, par kādu bija lēmusi VUGD iepirkumu komisija, un par to no privātpersonas saņemt materiālu vērtību.

Pēc tam, kad VUGD bija apmaksājis noslēgtā līguma rēķinu, apsūdzētā privātpersona nodeva un VUGD amatpersonas pieņēma 600 eiro kukuli.

Tiesas piespriestos soda mērus tiesas debatēs lūdza piemērot arī valsts apsūdzības uzturētājs.

Ņemot vērā, ka tiesai rakstveidā tika iesniegts lūgums par pilna sprieduma sagatavošanu, tiesa 2023. gada 30. martu ir noteikusi par tā pieejamības dienu, no kuras desmit dienu laikā šo spriedumu varēs pārsūdzēt vai noprotestēt.

 

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ