Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 26/04/2023

Maksātnespējas administratora slepkavības krimināllieta nodota tiesai

Attēls: Maksātnespējas administratora slepkavības krimināllieta nodota tiesai

2023. gada 26. aprīlī Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors Rīgas pilsētas tiesai nodevis tā dēvēto maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus slepkavības krimināllietu, kurā par slepkavības izdarīšanu sevišķi pastiprinošos apstākļos apsūdzētas trīs personas.

Kā iepriekš ziņots, pagājušā gada 24. novembrī Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības smago un sērijveida noziegumu apkarošanas pārvaldes 1. nodaļa  pabeidza izmeklēšanu vienā no Valsts policijas vēsturē apjomīgākajiem pasūtījuma slepkavības kriminālprocesiem un nodeva krimināllietas materiālus Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai pret četrām personām – trīs Latvijas Republikas pilsoņiem un vienu Krievijas Federācijas pilsoni. Minētās prokuratūras prokurors apsūdzības uzrādīja trim personām - vienai personai par uzkūdīšanu jeb slepkavības pasūtīšanu, otrajai par uzkūdīšanu un atbalstīšanu, bet trešajai par slepkavības izdarīšanu. Turklāt slepkavības izdarītājs apsūdzēts arī par šaujamieroča un šaujamieroču munīcijas nēsāšanu un pārvadāšanu bez attiecīgas atļaujas un pirmstiesas kriminālprocesā iegūto ziņu izpaušanu bez izmeklētāja vai prokurora atļaujas līdz šā procesa pabeigšanai, būdams brīdināts par attiecīgo ziņu neizpaušanu.

Pirmstiesas kriminālprocesā tika noskaidroti noziedzīgā nodarījuma izdarīšanas apstākļi un iesaistītās personas, tostarp viņu savstarpējā lomu sadale nozieguma īstenošanai. Noskaidrots, ka apsūdzēto izdarītā noziedzīgā nodarījuma motīvs bija nepatika pret administratoru, viņam pildot savus profesionālos pienākumus.

“Ir iegūti pierādījumi, kas apliecina slepkavu profesionalitāti un saistību ar citiem noziegumiem, tostarp slepkavībām Latvijā,” iepriekš pauda Rīgas tiesas apgabala prokuratūras virsprokurors Armīns Meisters.

Kā uzsver Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors Aldis Lasmanis, tad pirmstiesas kriminālprocess veikts efektīvi un bez vilcināšanās, lieta iespējami ātri nodota tiesai, lai panāktu krimināltiesisko attiecību taisnīgu noregulējumu.

Apsūdzētajiem piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums.

Kriminālprocesa likums paredz, ka apcietinājumu var piemērot tikai tad, ja kriminālprocesā iegūtās konkrētās ziņas par faktiem rada pamatotas aizdomas, ka persona ir izdarījusi noziedzīgu nodarījumu, par kuru likums paredz brīvības atņemšanas sodu, un cita drošības līdzekļa piemērošana nevar nodrošināt, ka persona neizdarīs jaunu noziedzīgu nodarījumu, netraucēs vai neizvairīsies no pirmstiesas kriminālprocesa.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Foto: LETA, Zane Bitere

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ