Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 20/04/2023

Par izvairīšanos no nodokļu nomaksas – reāla brīvības atņemšana

Attēls: Par izvairīšanos no nodokļu nomaksas – reāla brīvības atņemšana

2023. gada marta izskaņā Senāts rakstveida procesā izskatīja krimināllietu sakarā ar apsūdzētā aizstāvja iesniegto kasācijas sūdzību par Kurzemes apgabaltiesas 2021. gada 3. decembra spriedumu, ar kuru apsūdzētais atzīts par vainīgu par izvairīšanos no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas lielā apmērā un sodīts ar brīvības atņemšanu uz vienu gadu un vienu mēnesi, atņemot tiesības uz visu veidu komercdarbību uz četriem gadiem. Senāts atstāja negrozītu minēto apgabaltiesas spriedumu un iesniegto kasācijas sūdzību noraidīja.

No apsūdzētā valsts labā tika piedzīta mantiskā kaitējuma kompensācija 214 149,91 eiro apmērā.

Kriminālprocesā arestēto mantu – trīs transportlīdzekļus, divus nekustamos īpašumus Ventspilī un vienu nekustamo īpašumu Ventspils novada Ugāles pagastā – tiesa nolēma realizēt un izmantot piedzītās mantiskā kaitējuma kompensācijas samaksai.

Prokuratūra norāda, ka ar šo tiesas nolēmumu vēlreiz tiek vērsta sabiedrības uzmanība uz to, ka nodokļu nomaksai ir obligāts raksturs, proti, iestājoties aprēķināto nodokļu nomaksas termiņam, nodokļu maksātājam ir pienākums samaksāt aprēķinātos nodokļus un nodevas pilnā apmērā, turklāt nodokļu nomaksai ir prioritāra nozīme, ko akcentē arī Senāts.

Tiesas piespriesto soda mēru tiesu debatēs lūdza piemērot arī valsts apsūdzības uzturētājs. Kā norāda prokurors, tiesu praksē arvien biežāk nostiprinās tendence, ka nodokļu noziegumos tiesas izvēlas piemērot reālu brīvības atņemšanu. “Sabiedrības intereses saņemt budžetā nodokļu maksājumus laikus un pilnā apjomā prevalē pār indivīda interesēm komercdarbības nodrošināšanā, jo efektīva nodokļu iekasēšana ir viens no svarīgākajiem priekšnosacījumiem, lai valsts spētu pildīt savas funkcijas un pienākumus pret sabiedrību,” saka Ziemeļkurzemes prokuratūras prokurors.

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ