Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 07/06/2023

Par izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā un par šī noziedzīgā nodarījuma atbalstīšanu – reāla brīvības atņemšana

Attēls: Par izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā un par šī noziedzīgā nodarījuma atbalstīšanu – reāla brīvības atņemšana

Rīgas rajona tiesa pasludināja spriedumu, ar kuru trīs apsūdzētajiem par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un tās atbalstīšanu, nodarot zaudējumus valstij lielā apmērā, piespriesta brīvības atņemšana – attiecīgi uz vienu gadu, astoņiem mēnešiem un desmit mēnešiem. Tāpat visām personām atņemtas tiesības veikt visu veidu komercdarbību uz vairākiem gadiem.

Nodokļu un muitas lietu prokuratūras prokurors tiesai bija nosūtījis krimināllietu, kurā apsūdzētas trīs personas – divas no tām par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, viena no viņām arī par otras personas izdarītā noziedzīgā nodarījuma atbalstīšanu, savukārt trešā persona apsūdzēta par izvairīšanās no nodokļu nomaksas atbalstīšanu.

Divas apsūdzētās personas bija divu atsevišķu SIA amatpersonas, to faktiskie vadītāji, kuri organizēja finansiāli saimniecisko darbību un slēdza ar pievienotās vērtības nodokli (PVN) apliekamus darījumus. Divas no lietā apsūdzētajām personām izteica piedāvājumus citām personām pārreģistrēt dažādas firmas uz viņu vārda, solot par to materiālo atlīdzību, uz ko personas arī piekrita. Tādējādi tika noformēti dokumenti starp uzņēmumiem par faktiski nenotikušiem ar PVN apliekamiem darījumiem.

Valsts ieņēmumu dienestā tika iesniegtas PVN deklarācijas, norādot faktiski nenotikušus darījumus starp uzņēmumiem, tādējādi nelikumīgi palielināta abu SIA atskaitāmā priekšnodokļa summa un nepamatoti samazināta budžetā maksājamā PVN summa par 139 870 eiro, nodarot valstij zaudējumus minētās summas apmērā, kas joprojām nav atlīdzināta.

Par minēto spriedumu apsūdzēto aizstāvis ir iesniedzis apelācijas sūdzību.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

 

Atpakaļ